Haber | AYM’den ‘cinsiyet değişikliği’ için önemli karar

AYM’den ‘cinsiyet değişikliği’ için önemli karar


AYM, yerel mahkemenin cinsiyet değişikliğinde “üreme yeteneğinden sürekli yoksunluk” maddesinin Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle yapılan iptal başvurusunu esastan görüşme kararı aldı. Avukat Hun, “AYM’nin elinde tarihi bir fırsat var” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Edirne 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin cinsiyet değişikliğinde “üreme yeteneğinden sürekli yoksunluk” maddesinin Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle iptali için yaptığı başvuruyu önceki gün görüştü.

Cinsiyet değişikliğinde insan hakları örgütlerinin ve LGBTİ yapılanmasının karşı durduğu Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 40’ıncı Maddesi’nde yer alan cinsiyet değişikliği koşullarında “üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksunluk” zorlamasını görüşen AYM, isteği “esastan” görüşme kararı aldı. Ön incelemenin ardından iptal istemini esastan görüşecek AYM’nin maddeyi yürürlükten kaldırması durumunda cinsiyet değişikliği için artık insanların kendilerini “kısırlaştırması” gerekmeyecek.

‘Mahkeme tarihi bir kararın eşiğinde’
AYM’nin ön incelemeye ilişkin aldığı “esastan görüşme” kararını BirGün’e değerlendiren Avukat Sinem Hun, yüksek mahkemenin tarihi bir kararın eşiğinde olduğunu söyledi. AYM’nin elinde büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Avukat Hun, “Yasa koyucunun zihin çarpıklığını düzeltmek ve trans bireylerin yasal tanınma hakkını iade etmek için olumlu bir karar” dedi.

‘Türkiye aleyhine çok karar çıkar’
AYM’nin ilgili maddeyi iptal etmemesi durumunda bile bu görüşmenin ardından sık sık bireysel başvurularla konunun muhatabı olacağını dile getiren Avukat Hun, şunları söyledi:

“TMK’nin 40’ıncı maddesi yürürlüğe girdiğinden beri LGBTİ aktivizminin merkezinde ‘üreme hakkı’ ve ‘beden bütünlüğü’ gibi hakların özel hayata saygı kapsamında korunması ve bu haklar gözetilerek yeni bir yapım sürecinin başlatılması mücadelesi vardı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) üreme hakkının engellenmesinin suç olduğuna yönelik kararları var. Bu kararların ardından AYM’nin üreme yeteneğinden sürekli yoksunluk şartı ile ilgili olumsuz bir karar vermesini ve maddeyi iptal etmemesini mümkün görmüyorum. Eğer iptal edilmez ise AİHM’den Türkiye aleyhine çok sayıda karar çıkacaktır.”

Kaynak: birgun.net


Haber Tarihi : 01.07.2017
Haber Editörü : UntiLSleeP
  «« GERi
Bu haber 155680 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır

Diğer başlıklardan bazıları.
Sıkı tutunun: The L Word ekibi geri dönüyor!
Hamile babanın ilk çocuğu yolda!
Cinsiyet değişikliği istediği için işinden oldu, komiser olup döndü
Ortalık karışacak: Ruby Rose geri dönüyor!
Duvarlar dile geldi: Aşk kazanacak!
Olimpiyat Futbol Oyuncusu Kız Arkadaşını İnsanlar İçinde Öpmek İstiyor
Ian Mckellen, “açık bir gey olarak” dedi, çevirmen çevirmedi!
2.Dünya Savaşı gazisi 90 yaşında kadın oldu
Gökkuşağı bayrağının tasarımcısı Gilbert Baker hayatını kaybetti
OINTB’de düğün rüzgârları: Samira Wiley ve Lauren Morelli evlendi