Haber | Dizdarlı:

Dizdarlı: "LGBTİ bireyler ayrımcılığa maruz kalmakta"


Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, LGBTİ bireylere yönelik ötekileştirme, nefret suçu, nefret söylemi ve ayrımcılığı kaldırmanın önemini vurgulayarak, “21 Mayıs Cumartesi günü saat 17.30’da Lefkoşa Dereboyu’nda Suitex önünde başlayacak olan onur yürüyüşünün bu ötekileştirmeyi, nefret söylemini ve ayrımcılığı kaldırma yönünde önemli bir adım olmasını dilerim” dedi.

Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü çerçevesinde yaptığı yazılı açıklamada, LGBTİ bireylere yönelik ötekileştirme, nefret suçu, nefret söylemi ve ayrımcılığı kaldırmanın önemini vurguladı.
“LGBTİ BİREYLERİN İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN TARTIŞILMASI GEREKTİĞİ DÜŞÜNCESİNDEYİM”

Dünyada Yüksek Yönetim Denetçisi’nin en önemli görevlerinden birinin insan haklarını korumak ve devletin organlarının insan haklarına uygun hareket edip etmediğini denetlemek olduğunun altını çizen Emine Dizdarlı, şöyle dedi:

“Her ne kadar da ülkemizdeki yasal mevzuat Avrupa ülkeleri ve diğer dünya ülkeleri ile ayni olmasa da, dünyada Ombudsman’ın en önemli görevlerinden bir tanesi insan haklarını korumak ve devletin organlarının insan haklarına uygun hareket edip etmediğini denetlemektedir. Bu bağlamda, Güney Kıbrıs Ombudsman Dairesi, insan haklarının uygulanmasını sağlamak için ayrı bir insan hakları birimi oluşturmuştur. İnsan haklarını korumanın ve bu hakların uygulanmasının sağlanmasının her insanın görevi olduğu düşüncesindeyim. Bu nedenle 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü çerçevesinde, gerek farkındalık yaratmak, gerek ise toplumsal bilinç kazandırmak adına, toplumumuzda bulunan LGBTİ bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları insan hakları ihlallerini ve sosyal sorunların tartışılması gerektiği düşüncesindeyim”.

“LGBTİ BİREYLER HALEN CİNSEL TERCİH VE CİNSİYET KİMLİKLERİ NEDENİYLE AYRIMCILIĞA MARUZ KALMAKTA”

Dizdarlı, Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yapılan değişikliklere dikkati çektiği açıklamasında, eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkarılmasının olumlu olduğunu ancak LGBTİ bireylere yönelik insan hakları ihlallerinin, ötekileştirmenin ve nefret suçlarının ortadan kalkmadığını kaydetti.

Avrupa Birliği İş Eşitliği Çerçevesi Direktifi’ne de atıfta bulunarak ülkemizde LGBTİ bireylerin iş bulmakta zorlandığına dikkati çeken Dizdarlı, 21 Mayıs Cumartesi günü yapılacak Onur Yürüyüşü’nün nefret söylemini kaldırma yönünde önemli bir adım olmasını diledi.

Dizdarlı’nın açıklamasında şunları kaydetti:

“Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yapılan tadilatlar sonucunda eşcinsel ilişkinin suç olmaktan kaldırılması olumlu bir gelişme olsa da, bu gelişme toplumumuzda yer alan LGBTİ bireylere yönelik insan hakları ihlallerini, ötekileştirmeyi ve nefret suçlarını ortadan kaldırmış değildir.

Yine Fasıl 154 Ceza Yasası’nda Cinsiyete, Cinsel Yönelime veya Cinsiyet Kimliğine Yönelik Zem ve Kadih suçu getirilmiş ancak bu yasa maddesi de toplumumuzdaki LGBTİ bireylere karşılık önyargıyı ve ayrımcılığı kaldırmaya yetmemiştir.

Toplumumuzdaki LGBTİ bireyler, halen cinsel tercih ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmakta, iş bulmakta zorlanmakta ve toplumdan dışlanmaktadırlar.

Avrupa Birliği, LGBTİ bireylerin iş yerinde herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemek maksadıyla 2000/78/EC sayılı Avrupa Birliği İş Eşitliği Çerçevesi Direktifini ( TheEmploymentEquality Framework Directive) çıkarmış ve bu Direktif ile kişilerin iş yerinde engelleri, cinsel tercihleri, din veya inançları veya yaşları nedeni ile ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemeyi hedeflemiştir.

Ülkemizde LGBTİ bireylerin yaşadığı bir diğer sorun ise trans bireylerin yasal olarak cinsiyet değiştirme hakkına sahip olmamalarıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir çok kararında ve özellikle Kück kararında devletlerin trans bireylere cinsiyet değiştirme maksadıyla ameliyat olma şansını sağlamakla yükümlü olduğunu ve yine devletin kimlik belgelerinde değişen cinsiyeti tanıma yükümlülüğü olduğunu belirtmiştir. Ne yazık ki ülkemizdeki mevzuat trans bireylere cinsiyet değiştirme hakkı tanımadığı gibi, bu bireylerin ameliyat, tıbbi yardım ve diğer ihtiyaçları ile ilgili de herhangi bir düzenleme getirmemektedir.

LGBTİ bireylere yönelik ötekileştirme, nefret suçu, nefret söylemi ve ayrımcılığı kaldırmanın önemini tekrar vurgularken, 21 Mayıs Cumartesi günü saat 17.30’da Lefkoşa Dereboyu’nda Suitex önünde başlayacak olan onur yürüyüşünün bu ötekileştirmeyi, nefret söylemini ve ayrımcılığı kaldırma yönünde önemli bir adım olmasını dilerim.”

KAYAK: kibrispostasi 20.05.2016


Haber Tarihi : 20.05.2016
Haber Editörü : Maya
  «« GERi
Bu haber 138195 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır

Diğer başlıklardan bazıları.
Cyril Grueterin goriller üzerinde gerçekleştirdiği Araştırmanın sonucu
Kosova’nın ilk LGBTİ onur yürüyüşüne Cumhurbaşkanı da katıldı
4 Yıl Aradan Sonra Lübnan’da LGBT Protestosu
17 Mayıs Dünya Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü
Havana’da LGBT yürüyüşü
Lezce.Com Beklenen Bahar Buluşma Etkinliği ..
Arasta gökkuşağı rengine büründü
Renzi: Ben de Katoliğim ama laik siyaset yapıyorum
İtalya’nın Aşk Çeşmesi Gökkuşağı Renklerine Büründü
KIBRIS`TA İLK LEZBİYEN EVLİLİK GERÇEKLEŞTİ