Haber | Erkeklik savaşını kazandı

Erkeklik savaşını kazandı


Erkek olmak isteyen İzmirli Efe Özgür Aşçı, başlattığı mücadelede ilk sınavı geçti. Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararla erkek olmaya hak kazanan 20 yaşındaki Efe, artık mavi kimliğine kavuşmak için gün sayıyor
Yeni Asır'ın "Pembe Kimlikli Efe" haberiyle sesini duyurduğu Efe Özgür Aşçı, mavi kimlik alabilmek için verdiği erkeklik savaşını kazandı. 20 yaşındaki Efe, Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararla erkek olmaya hak kazandı. Efe, 10 Şubat Çarşamba günü Ege Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde erkeklik ameliyatı olacak. Ameliyatla birlikte Türkiye'nin en genç erkek olan trans bireyi olacak olan Efe, "Yeni Asır'a sesimi duyurduğu için çok teşekkür ederim. Erkek olduktan sonra mavi kimliğimi alacağım. Esas hayat mücadelesi şimdi başlıyor" dedi.

Dünyaya gözlerini açtığında ailesi ona "İlay" adını verdi. Evin küçük kızı büyüyüp ortaokula başladığında bir şeylerin ters gittiğini fark etti. Saçlarını kısa kestirmeye, etek yerine pantolon giymeye başladı. Okuldaki soyunma odasında kızlarla aynı ortamda giyinmek istemeyen İlay Aşçı, kendini erkek gibi hissettiğini ailesini açıkladığı gün hem destek, hem tepki gördü. O günden sonra erkeklik mücadelesine başlayan Efe, Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davasıyı kazandı.

Raporlar tamam

İlk olarak Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nden "Üremeden yoksundur" raporu alan Efe, ardından mahkemeye çıktı. 22 Ocak tarihinde görülen duruşmada mahkeme, genç Efe'nin yıllardır beklediği söz olan "Cinsiyet değişikliğinin iznine" kararını verdi. Yıllardır erkek gibi hissetmesine karşın pembe kimlik taşıdığı için ötekileştirilen Efe, artık mavi kimliğe kavuşmak için gün sayıyor.

Ameliyat olacağı için çok heyecanlı olduğunu söyleyen Efe, "Artık hayallerime kavuşmak için önümde hiçbir engel olmayacak. Rahmim alındıktan sonra mavi kimlik alabilmek için dava açacağım. Artık önyargılar kalkacak. Hayatımı kurabileceğim. Türkiye'de mavi kimlik alan en genç trans birey olacağım. Şimdiye kadar alanların en genci 26 yaşında" diye konuştu.

KAYNAK: yeniasır 08.02.2016


Haber Tarihi : 09.02.2016
Haber Editörü : Maya
  «« GERi
Bu haber 137991 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

Yolun acik olsun..zor bir mucadeleyi kazanmissiniz. Umarim bu zorlu mucadele sonunda mutlu bir hayat gecirir.
Yazan: Lezce Üyesi

Hayırlı olsun.
Yazan: Lezce Üyesi

Erkek olmaya hak kazandı ne ya, erkeklik çok matah bir şeymiş gibi. benzeri bir olayda Kadın olmaya hak kazandı diyen yok :D
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
Tabipler Birliği transfobik doktora ceza verdi
POLİS, NEFRET SUÇLARINA KARŞI EĞİTİLECEK
Lefkoşa Türk Belediyesi LGBT bayrağı astı
Onlarca kentte çalar saatli eylem: Uyan İtalya
''KENDİMİ HİÇ KADIN GİBİ HİSSETMEDİM''
Mahkemeye göre homofobi nefret suçu değil, ifade özgürlüğü
ELLEN ÖDÜL ALDI, KONUŞMASI GECEYE DAMGA VURDU
Lezbiyen sendikacı İngiltere'nin Şeref Rütbesi'ni reddetti
JENNIFER LAWRENCE: KENDİMİ GÜÇLÜ VE EDEPSİZ BİR LEZBİYEN OLARAK TANIMLAYABİLİRİM
‘Gelecek Queer’ sergisinde zil çaldı, dersler başlıyor!