Haber | Homofobik anne para cezası aldı

Homofobik anne para cezası aldı


Eski kız arkadaşının annesi tarafından tehdit edilen Sevgi, verdiği mücadeleyi kazandı. Homofobik anne uzlaşma için barınağa bağış yaptı.

Sevgi, eski kız arkadaşının annesi tarafından tehdit edilmesi ve hakarete uğraması sebebiyle savcılığa başvurdu. Savcılık, başvuruya uzlaştırmacı atayınca, Sevgi SPoD LGBTİ Derneği’nde bağış yapmasını talep etti. Savcılık bu talebi kabul etmediğinde, Sevgi talebini hayvan barınağına bağış olarak değiştirdi. Talep kabul edildi. Homofobik anne hayvan barınağına 500 TL bağışta bulununca uzlaşma sağlandı.

“Eski sevgilimle birlikte görüntüleri kaydederek savcılığa dilekçe verdik”

Sevgi, başından geçenleri kaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Eski kız arkadaşımla aramın bozuk olduğu bir dönemde yanıma gelmek istedi. 19 yaşında olan eski sevgilim, anneannesiyle birlikte yaşıyordu. Yolda olduğu sırada annesi tarafından aranarak ‘Nerdesin sen nereye gidiyorsun’ sorularına maruz kaldı. Annesi ‘Ben anneyim, lafım dinlenecek’ diyerek bunu yaptı.”

“Daha sonra annesi, anneannesinden numaramı alarak beni aradı. ‘Adresini ver, gelip kızımı alacağım. Kapına polis mi dikeyim? Sonu çok kötü yaparım beni oraya getirtme’ diyerek beni tehdit etti. Ben de sakin bir şekilde adresimi vermeyeceğimi isterse polise şikayet edebileceğini söyledim ve telefonu kapattım.”

“2 gün sonra annesi Whatsapp’ın (akıllı cep telefonları için mesajlaşma uygulaması) hikaye kısmından benim ve eski kız arkadaşımın bir arada olduğu fotoğrafı paylaşarak ağır hakaretlerde bulundu ve beni hedef gösterdi. Bunları söylemesinin tek sebebi homofobik biri olması ve kısa saçlı biri olduğum için benim lezbiyen olduğumu düşünmesiydi.”

“Bu olaydan sonra eski sevgilim ile birlikte bu görüntüleri kaydederek savcılığa dilekçe yazdık. Savcılık olayın uzlaşma ile çözülebileceğini söyleyerek uzlaştırmacı atadı. Uzlaşmazsak kamu davasına dönüşecekti. İlk talebim SPoD LGBTİ+ Derneği’ne bağışta bulunması oldu ancak savcılık bu talebimi kabul etmedi. Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği’nden 18/4’ü sebep gösterdi. Bu madde “Cumhuriyet savcısı, uzlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve edimin hukuka ve ahlaka uygun olduğunu belirlerse raporu veya belgeyi mühür ve imza altına almak suretiyle onaylar, soruşturma dosyasında muhafaza eder” diyor. Ben de öyleyse bir hayvan barınağına bağışta bulunmasını talep ettim. Talebim kabul edildi, eski sevgilimin annesi barınağa bağışta bulundu.”

“SPoD, bağış talebinin reddi temel haklara müdahaledir”

Kaos GL Derneği’nden Av. Kerem Dikmen’e, bağış yapılması talep edilen derneğin Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği’nden ilgili madde üzerinden reddedilmesinin hukuki zeminde mümkün olup olmadığını sorduk. Dikmen, “Durum bu iken SPoD'a bağış isteminin reddedilmesi, yasalara uygun şekilde faaliyet yürüten bir derneğin bu faaliyetinin kriminalize edilerek temel haklara müdahale edilmesidir” dedi:

“Dernek statüsü, tüzük, başvurucuların beyannameleri gibi belgelerin Valiliklere verilmesi ile kazanılır. Uygulamada ‘ahlaka’ aykırı faaliyet amacı güden derneklerle ilgili kapatma davası açma yetkisi ya re'sen ya da valiliklerin başvurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından kullanılır. Bilindiği üzere SPoD için valiliğin böyle bir talebi sözkonusu olmadığı gibi ‘ahlaka aykırılık’ nedeniyle açılmış bir dava ve verilmiş bir karar yok.”

“Dolayısıyla SPoD; Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve uygulamasına göre ‘ahlaka aykırı’ bir dernek değildir. Bu itibarla uzlaştırma sürecinde talep edilen, ‘SPoD LGBTİ+ Derneği’ne bağış yapılması’ edimine savcılıkça müdahale edilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Savcılığın görevi derneklerin ahlaka aykırı olup olmadığını değerlendirmek değil ahlaka aykırı faaliyet yürüttüğü ‘iddia edilen’ derneklere karşı kapatma davası açmaktır ki bu davanın kendisi de mahkemece hüküm altına alınmadıkça bir iddiadan öte anlam taşımayacaktır.”

“Durum bu iken SPoD'a bağış isteminin reddedilmesi, yasalara uygun şekilde faaliyet yürüten bir derneğin bu faaliyetinin kriminalize edilerek temel haklara müdahale edilmesidir. Öte yandan LGBTİ+ hakları alanında çalışan bir derneğe bağış edimini ahlaka aykırı bulması, uzlaştırmacının, somut uyuşmazlıktaki lezbiyen başvurucu aleyhine ve anne lehine bir tutum takınması anlamına gelmektedir. Bu anlamda eğer SPoD'a bağış yapma ediminin reddi savcılığın kurumsal tasarrufu değil de uzlaştırmacının bireysel tasarrufu ise bu tasarruf, uzlaştırmacının uyması gerekli etik ilkeleri düzenleyen Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin altınca maddesine açıkça aykırıdır. Görevli uzlaştırmacının, yönetmeliğin 49. maddesi uyarınca uzlaştırmacı listesinden çıkartılması gerekir.”

Kaynak: kaosgl.org - Haber: Gözde Demirbilek


Haber Tarihi : 15.02.2019 01:00:00
Haber Editörü : Dersuyolf
  «« GERi
Bu haber 139621 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır

Diğer başlıklardan bazıları.
Ankara Barosu’ndan nefrete cevap: “Selüloz israfından öteye gidemeyecek insan düşmanları”
The L Word Yeni Bölümleriyle Ekranlara Geri Dönüyor
Lezbiyen çift 26 defa evlenecek
Avusturya’da evlilik eşitliğinin ardından ilk düğün
Hindistan’da lezbiyen çift evlendi
“Ovacık’tan LGBTİ’lere ‘yalnız değilsiniz’ demek bize de iyi geldi”
Ahmet Kural-Sıla olayında Ziynet Sali iddiası
Eşcinsel çift aynı çocuğa beraber hamile kaldı! Dünyada bir ilk
İki kadın The Bachelor’ı el ele terk etti
'Yakın gelecekte kadınlar, erkeklere ihtiyaç duymadan çocuk sahibi olabilecek'