Haber | İngiliz sinemasında cinsiyet ve kimlik

İngiliz sinemasında cinsiyet ve kimlik


Pera Film, “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında düzenlediği “Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” temalı film gösterimlerine devam ediyor. 28 Haziran’a kadar devam edecek gösterimler izleyiciyi cinsiyet, kimlik ve deneyimlere odaklanan özgün hikayeler arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Pera Film’in “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar” sergisi kapsamında düzenlediği “Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” programı, toplumsal cinsiyet, kimlik ve farklı kişisel deneyimlerden oluşan hikayeleri konu alan 10 filmden oluşuyor.

“Tam Benlik: İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” programı, İngiliz Yönetmen Neil Crombie’nin “En İncesinden Bir Zevkle” adlı belgesel filmi ile başladı. İngiliz sinemasından farklı yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı programda ayrıca Neil Crombie’nin “Grayson Perry: Kimsin Sen?”, Julian Jarrold’un “Müstehcen Çizmeler”, Geoffrey Sax’ın “Kadife Dokunuşlar”, Neil Jordan’ın “Plüton’da Kahvaltı”, Peter Strickland’ın “Burgundy Dükü”, Hong Khaou’nun “Sevgilinin Ardından”, Andrew Haigh’ın “Hafta Sonu”, Steve McQueen’in “Utanç”, Dan Murdoch’ın “Genç Trans Güzellik Kraliçesi”, Kim Longinotto ve Jano Williams’ın “Rüya Kızları” ve “Şinjukulu Erkekler” adlı filmleri ile “Maskeli Leydi” filminin, 1945’te Leslie Arliss, 1983’te de Michael Winner tarafından çekilmiş iki ayrı versiyonu da gösterilecek.

Pera Müzesi Film ve Video Programları Yöneticisi Fatma Çolakoğlu, Grayson Perry sergisinin paralelinde düzenlenen bu seçki ile toplumsal cinsiyet ve kimliğin oluşumunu kurmaca ve belgesel sinema üzerinden yeniden sorgulamayı hedeflediklerini belirtiyor. Çolakoğlu, Batı kültürünün toplumsal cinsiyeti fiziksel anatomiye dayanarak sadece kadın veya erkekten oluşan bir kavram gibi gördüğünü söylüyor ve ekliyor:
“İngiliz Sinemasında Cinsiyet ve Kimlik” başlıklı seçkimiz, aslında bizi toplumlardan bağımsız olarak, cinsiyet ve kimlik konuları üzerine düşünmeye davet ediyor. Seçki aynı zamanda, transcinsel ve transseksüel bireylerin yanı sıra toplumsal baskılar karşısında kimliklerini, toplumsal cinsiyetlerini gizleme ihtiyacı duyanların da karşılaştığı gerçeklik ve zorlukları sorgulayacak.”

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası ile aynı döneme denk gelen program, haziran ayının sonuna kadar devam ediyor ve tüm gösterimlerini ücretsiz gerçekleştiriyor.

KAYNAK: evrensel.net 11.06.2015


Haber Tarihi : 12.06.2015
Haber Editörü : Maya
  «« GERi
Bu haber 140936 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır

Diğer başlıklardan bazıları.
Aynı Dizide Oynayan Lezbiyen Ünlüler Evlilik Kararı Aldı
Lezbiyen çifte trans babadan velayet davası
Ünlü mekan trans çalışanına böyle dedi: 'Müftüyle görüş sana yol göstersin'
İzmit`te LBGTİ eylemi
İrlanda eşcinsel evliliğe evet dedi
MAGNUM’DAN LGBT TEMALI REKLAM FİLMİ
David Reimer ve Cinsiyet Değiştirme Vakası
24 Mayıs Planın Kocaeli Olsun
TÜM ŞEHİR LGBT TEMALI TRAFİK LAMBALARIYLA SÜSLENDİ
Senin 'hormonlu domates' adayın kim?