Haber | İşten atıldı, sebep çarpıtıldı

İşten atıldı, sebep çarpıtıldı


Özel sektörde çalışan LGBTİ bireyler cinsel tercihlerini aşağılanacakları ve işten çıkarılacakları korkusuyla gizliyor, iş arkadaşlarına karşı her alanda daha dikkatli olmak zorunda kalıyorlar

Kaos GL Derneği, LGBTİ bireylerin iş hayatında özel sektörde yaşadıklarını raporladı. Özel sektörde yaşanan her türlü cinsiyetçiliği gözler önüne seren raporda LGBTİ bireylerin tanıklıklarına yer verildi. Araştırmaya katılan LGBTİ’lere, iş yerinde cinsel kimliklerini açıklayıp açıklamadıkları sorulduğunda soruya cevap veren 151 kişiden 59’su iş yerlerinde cinsel kimliğini gizlediğini dile getirdi. Katılımcılar ayrımcılığa uğrayacakları endişesiyle kimliklerini gizlediklerini anlattıkları rapordan satır başları::

Gey bir arkadaşın durumu açığa çıkınca işten çıkarma ile sonuçlandı ama atılma sebebi gey olması değilmiş gibi gösterildi. (ulaştırma/havacılık sektöründe üst düzey yönetici bir lezbiyen)

Feminen bir arkadaşım istediği bölüm için terfi alamadı. Gerekçe feminenliği gösterildi. (Finans sektöründe gey bir müşteri danışmanı)

‘Hiçbir erkekle ilişkin oldu mu?’ sorusuyla sıklıkla karşılaştım. Üzülerek, kimliğimi bilen çalışanlardan bu ortamda açılmamamın daha akılcı olduğuna dair öneriler aldım. Baskı göreceğim ve kariyerimde yükselmeme engel teşkil edeceği konusunda hemfikirlerdi. (lezbiyen bir sağlık uzman yardımcısı)

Cinsel hayatımın detaylarını isteyen iş arkadaşlarım, ailemle eşcinsellik üzerine ilişkimi soran müdürler oldu; hatta nasıl ilişkiye girdiğim soruldu ve alaya alınıp gülündü. (gey bir restoran çalışanı)

Özel sağlık sigortamdan partnerim faydalanamıyor. Partnerimin örneğin hastayken, işyerimden heteroseksüel çiftler gibi izin alamıyorum. (lezbiyen bir sağlık uzmanı)

Bazen konusu geçtiğinde ‘bu muhabbet çok iğrençleşiyor, başka konu yok mu’ diyaloguyla son buluyor. (gıda sektöründe çalışan biseksüel erkek orta düzey yönetici)

Heteroseksüel insanlar gibi ben de partnerimle tartışabiliyorum. Bu durumda onlar birbirini teselli edebiliyorken ben kimseyle paylaşamadığım için günüm cehennem oluyor. (Gey bir fabrika işçisi)

Kimi zaman yaşadığım stres performansımı ister istemez etkiliyor. Herhangi bir saldırı olmasından ziyade, homofobik çalışanların öğrenmeleri durumda arkamdan aşağılayıcı ifadeler kullanacaklarını bilmek beni strese sokuyor. (gey bir bilişim sektörü personeli)

Ofiseki spor salonuna ayrımcılıkla karşılaşma korkusuyla gidemiyorum. (gey bir bilişim uzmanı)

Daha dikkatli olmak zorunda kalıyorum; telefonumu masada bırakmaya korkuyorum; sosyal medyada beni takip eden meslektaşlarım yüzünden paylaşımlarımı kısıtlamak zorunda hissediyorum. (lezbiyen bir ithalat sorumlusu)

Kaynak: milliyet.com.tr


Haber Tarihi : 05.01.2016
Haber Editörü : Dersuyolf
  «« GERi
Bu haber 135121 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

maalesef aynı konudan muzdaribiz..Bende iş yerimde sevilen sayılan bir konumdayım acaba bilseler,çalışma arkadaşlarımın bana karşı tavırları nasıl olur diye düşünürüm bazen..Beni bilen dışardan arkadaşlarımda var ama iş ortamı farklı :(( daha özgür bir ülkede yaşamak isterdim :))
Yazan: Lezce Üyesi

Kamuda çalışanlar ölelim biz. Ben de asla telefondan bu tür gruplara girmem, siteleri açmam. Sadece PCden giriyorum ve PC`mi de açabilmeniz için parmak izime ihtiyacınız var. Burada tanıştığımız kişilerin bazılarının profilleri öyle bir bağırıyor ki ister istemez kendi kişisel FB sayfanı veremiyorsun.
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
Sadece bir vücut parçası
5. Pembe Hayat KuirFest
Fener Rum Patrikhanesi: Kilisemiz eşcinsel evliliği kutsamaz
Yunanistan eşcinsel evliliğe 'evet' dedi
HDP’li Kerestecioğlu, LGBTİ’lere internet sansürünü Meclis’e taşıdı
C. Blanchett ve R. Mara ‘Carol’ filminde lezbiyen çifti canlandırıyor
Lezbiyenler Üzgün. Ruby Rose, Mart 2014’te nişanlandığı sevgilisi Phoebe Dahl’dan ayrıldı.
ANNE TRANS ÇOCUĞU İÇİN DÖVMESİNİ DEĞİŞTİRDİ
Homofobik siyasetçi LGBT film festivalini bastı
LGBTİ Ruh Sağlığı Sempozyumu 5-6 Aralık’ta İstanbul’da