Haber | “Ovacık’tan LGBTİ’lere ‘yalnız değilsiniz’ demek bize de iyi geldi”

“Ovacık’tan LGBTİ’lere ‘yalnız değilsiniz’ demek bize de iyi geldi”


Fatih Mehmet Maçoğlu: Ovacık, farklı insanların birlikte yaşayabildiğini ispatlamış bir yer. Eminim ki LGBTİ’ler bu şehirde kötü bir deneyim yaşamazlar.
LGBTİ aktivizmi ile de adından söz ettiren bir coğrafyadan, Dersim diyarından haberlerimiz var bu kez. Tek “komünist” belediye olan Ovacık ilçesine gittik ve komünist belediyedeki cinsiyet eşitliği, erişilebilirlik gibi birçok başlıktan konuştuk komünist başkanla.

Peki, Ovacık nasıl bir yer? Gelin size önce Ovacık yolculuğumu ve Ovacık’ı anlatayım biraz. Dersim merkezden Ovacık ilçe dolmuşlarına biniyorum ve yolculuk başlıyor. Şunu söylemeliyim, kör bir kadın olarak bu coğrafyada tek başıma özgürce ve tedirginlik hissetmeden gerçekleştirdiğim bir gezi oldu bu benim için. Bu taraflara gelmeyi düşünenlere korkacak hiçbir şey olmadığını ayrıca bildirmek isterim.

Gelelim dolmuş yolculuğumuza ki bu kısım en zorlu olanı. Yaklaşık 1 saat 15 dakika boyunca sürekli dönüşlerle, inişlerle, çıkışlarla dolu bir yol bekliyor sizi. Sonunda baş dönmesi ve lunapark etkisiyle iniyorum dolmuştan. İlçe nüfusu yaklaşık 3500 kişi civarında ve oldukça küçük bir ilçe. İlk olarak çarşısına yöneliyorum. İnsanlar yardım teklif ediyor ama ısrarcı değil. Kaldırımlar ve sokaklar eski olduğu için fazlaca dar ve küçük. Kaldırımlarda yürümek de çok zor çünkü esnafların malzemeleri ile dolu. Küçük bir ilçe ve eski bir yapı olduğu için bu normal kabul edilebilir. Ancak halk içinden de benimle konuşup bu durumdan rahatsız olduğunu belirtenler oldu. Buradan belediyeye geçtim ve başkanla görüşmek istediğimi söyledim. Hiçbir randevum yoktu. Her şey anlık gelişti. En güzeli ise hiçbir çalışan bana neden geldiğimi, ne konuşacağımı dahi sormadan “tabi ki beklerseniz müsait olur olmaz sizi görüştüreceğiz” dediler. Çok şaşkındım çünkü daha önceki deneyimlerimde, hiçbir yerel yönetim yetkilisine ulaşmak bu kadar kolay olmamıştı. Üstelik başkanla görüşmek böyle sorgusuz sualsiz kabul edilmemişti. Beklerken görüşmek için gelen birçok insan oldu. Hiç kimse geri çevrilmiyordu. O kapı gerçekten herkese açıktı. Başkanla öğleden sonrası için sözleştik ve ben ilçenin belki de tek kafesi olan Küba kafeye gittim. Burada vejetaryen ve veganlar için de seçenekler olduğunu görmek mutlu etti. Üstelik bölgenin kendine has otları ile yapılan yemeklerdi. Öyle sıkıcı ve sıradan bilindik makarna da değildi. Yani buraya gelmek isteyen vegan ve vejetaryenler aç kalmazlar diyebilirim.

Bir de belediyenin ilçedeki öğrencileri okutabilmek için ürettiği doğal baklagillerin satışının yapıldığı ofis var. Onu da değerlendirebilirsiniz. O halde bu küçücük umut aşılayan Ovacık’ın Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’na sözü bırakalım artık.

Eşitlik Birimi’niz var mı?

Belediyemizin bir eşitlik birimi yok ancak siyaseten bütün insanların eşit haklardan faydalanmasını savunuyoruz.

Peki, LGBTİ’leri kapsayan, LGBTİ farkındalığına yönelik bir çalışması oldu mu belediyenizin?

Sosyalist Meclisler Federasyonu’nda biz tüm canlıların eşit hakları olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla LGBTİ’lerin de eşit olduklarını kabul ediyoruz. Ancak bugüne dek Ovacık Belediyesi’nde LGBTİ’ler özelinde bir çalışmamız olmadı. Bunun sebebi belki LGBTİ sivil toplum kuruluşlarının burada faaliyet yürütmemesi olabilir. Özetle böyle bir çalışma yapmadık ama programımızda herkesin eşit olduğunu vurguluyoruz.

Nasıl bir program bu?

Bütün farklılıkları temsil eden bir programımız var. Yalnızca insan değil doğa ve tüm canlı türlerini de kapsıyor.

Eşitlik biriminiz yok ve LGBTİ’lere dair bir çalışma yapmadığınız halde herkesi eşit kabul eden ilkeleriniz olduğunu belirttiniz. Peki, Ovacıkta yaşayan ya da Ovacık’a gelmek isteyen LGBTİ’ler kendisini burada rahat hissedebilir mi?

Toplumun görece kapalı olduğu bir konu bu ancak eminim ki LGBTİ’ler bu şehirde kötü bir deneyim yaşamazlar. Ovacık, farklı insanların birlikte yaşayabildiğini ispatlamış bir yer. Dersim merkezde LGBTİ’lerin sivil toplum çalışmalarının olduğunu biliyoruz. O topluluğun üyeleriyle diyaloğumuz da var. Yani bizim bir önyargımız yok. Ama var olan önyargıların da devrimci mücadelenin gelişmesiyle aşılacağını düşünüyoruz.

“Toplum bir arada barış içinde yaşamı sürdürebiliyor burada”

Ovacık’a gelen ya da burada yaşayan LGBTİ’ler cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğinden ötürü bir ayrımcılık yaşarsa gönül rahatlığıyla belediyeye gelebilir mi? Belediye bu kişilere destek olur mu?

Gelebilir ama Ovacık’ta bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Toplum bir arada barış içinde yaşamı sürdürebiliyor burada.

Bu yıl Onur Haftasını destekleyen sosyal medya paylaşımınızı gördük, bu bizi mutlu etti…

Onur Haftası’na küçücük bir yazıyla destek olabilmek aslında bizim için yeterli değil. Toplumsal cinsiyet eşitliğini kabul eden, eşitsizliğe karşı mücadele eden bir programımız var ve daha fazlasını yapmak istiyoruz. Yine de Ovacık’tan LGBTİ haklarına dair bir söz söyleyebilmek, bir nebze de olsa yalnız değilsiniz demek bize de iyi geldi.

“Su, eğitim, barınma sağlık bunlar en temel haklardır, satılamaz”

‘Komünist başkan’ olarak tanınıyorsunuz. Dolayısıyla beklentiler yüksek. Sizin bahsettiğiniz programınız büyükşehirlerde de uygulanabilir mi?

Elbette, neden olmasın. Büyükşehirlerde de bu programa sadık kalabilirsiniz. Sorun biraz da belediyenin sağladığı tüm hizmetlere para ödemeye alışılmış olması. Oysa İller Bankası’ndan bu hizmetlerin yapılması için belediyeler bütçe alıyor. Bu hizmetleri yeniden satmak bir nevi tefecilik.

Biz ise Ovacık’ta tüm temel ihtiyaçları temel hak olarak görüyoruz. Su, eğitim, barınma sağlık bunlar en temel haklardır, satılamaz. Bu anlayışla hareket eden diğer belediyeler de elbette bu programı hayata geçirebilir.

Ovacık’ta kör bir kadın olarak en rahatsız olduğum şey dolu kaldırımlardı. Caddeden yürürsem araba çarpacak, kaldırımdan ise yürümek mümkün değil. Gerçekten çok zorlandım. Körler için bu kaldırımlar bir eziyet olur. Bunun için yapabileceğiniz bir şey var mı?

Kaldırımla ilgili temel sorun biraz kültürel. İnsanlar burada evlerinden kaldırımlara oturmaya çıkıyor, kaldırımlara masa sandalye gibi eşyalarını bırakıyorlar. Bu kültürel ihtiyacın yerine bir çözüm bulmadan insanları evine kapatmak doğru olmaz.

Belediyenizde işaret dili bilen bir çalışan var mı?

Evet, var. Bir arkadaşımız bu alanda çalışıyor hatta 3 vatandaşa işaret dili eğitimi verdi.

“Herkesin eşit olduğunu düşünüyoruz”

Belediyede cinsiyete dayalı bir bütçe ya da erişilebilirlik bütçesi yapıyor musunuz?

Bizim bütçelerimiz küçücük. 3 milyon bir yıllık bütçemiz. Onun da 2 milyonu işçilere geri kalanı da kamusal faaliyetlere ayrılıyor. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele de erişilebilirlik de bizim belediyemiz için oldukça önemli alanlar. Ancak tahmin edersiniz ki bu bütçe ile böyle ayrımlar yapmak zor. Onun yerine şöyle bir yol izliyoruz: Ovacık Belediyesi kooperatifte kadınları daha çok istihdam ediyor. Üretimin her aşamasında tarlada, paketlemede, finans biriminde kadın çalışan sayısı çok daha fazla.

Eşitliği bir şekilde sağlamaya çalışıyorsunuz…

Evet, herkesin eşit olduğunu düşünüyoruz. Pozitif ayrımcılığı bu bağlamda ele alıyoruz.

Son olarak LGBTİ’lere, Kaos GL okurlarına söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Bizimle konuşmanız mutlu etti. Bizi bilgilendirdiniz, bize öğrettiniz. Sizinle bu röportajı yapmamış olsaydım hem LGBTİ hem de engellilik farkındalığımız çok daha az olacaktı. Teşekkür ederiz.

*Bu söyleşi Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL’nin yürüttüğü, Avrupa Birliği’nin desteklediği “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” kapsamında Kaos GL dergisinin “Yerel Yönetimler” dosya konulu 162. Sayısında yayınlanmıştır. Bu, içeriğin Avrupa Birliği’nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Kaynak: kaosgl.org - Esra Güleç


Haber Tarihi : 03.01.2019 01:00:00
Haber Editörü : Dersuyolf
  «« GERi
Bu haber 140503 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

Ovacığı ziyaret etmek çok istedim bu muazzam yazıyı okuyunca kaldı ki bir an şaşırdım :))) Yüreğinize sağlık
Yazan: Lezce Üyesi

aaa müthiş. Fekat yok mu Ovacık`ta bir LGBTI birey eşitlik biriminin kurulmasına destek verecek. Umarım yakın zamanda birileri benim yerime yapar hi ha ho :)
Yazan: Lezce Üyesi

İŞTE BENİM TOPRAĞIM BENİM MEMLEKRTİM GURURUM 🙏😊
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
Ahmet Kural-Sıla olayında Ziynet Sali iddiası
Eşcinsel çift aynı çocuğa beraber hamile kaldı! Dünyada bir ilk
İki kadın The Bachelor’ı el ele terk etti
'Yakın gelecekte kadınlar, erkeklere ihtiyaç duymadan çocuk sahibi olabilecek'
Lezbiyen süper kahraman ‘Batwoman’dan ilk görsel yayınlandı
EKRANDA HER TÜRLÜ ŞEYİ KONUŞURKEN “BİSEKSÜEL” DEMEYE ÇEKİNDİLER
Homofobik hekim hakkında suç duyurusu ve Tabip Odası’na şikayet
“Bir devlet vatandaşını dört yıl boyunca tanımadan bir kenara atamaz”
İntizar: Mustafa Ceceli suç işliyor
Mustafa Ceceli-Sinem Gedik davasına İntizar damga vurdu