Haber | Tabipler Birliği transfobik doktora ceza verdi

Tabipler Birliği transfobik doktora ceza verdi


Türk Tabipler Birliği (TTB), trans bir kadını muayene etmeyen jinekolog hakkında uyarı cezası verdi.

Trans kadın H.Ç. 2014 Haziran’ında gittiği Beyoğlu Prof. Dr. Reşat Belger Göz Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ünitesi’nde muayene olmak istemiş ve jinekolog F.H. tarafından “durumu tasvip edilmediği” gerekçesiyle reddedilmişti.

Jinekolog doktor F.H.’nin, bir hastasını trans olması nedeniyle muayene etmeyi reddetmesi üzerine Türk Tabipler Birliği doktor hakkında inceleme yaptı ve 90 liralık uyarı cezası verdi. Hasta H.Ç.’nin, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ile birlikte yaptığı şikayeti inceleyen ve doktorun ifadesini alan TTB, 'doktorun hastaları reddetme hakkının sonsuz olmadığına' karar verdi.

Trans geçiş sürecini tamamladıktan sonra 2014 Haziran’ında süreciyle ilgili bir ilacı yazdırmak ve muayene olmak için gittiği Beyoğlu Prof. Dr. Reşat Belger Göz Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ünitesi’nde H.Ç., jinekolog F.H. tarafından reddedilmişti. “Ben sizi muayene etmem. Siz erkeksiniz, ben sizin durumunuzu tasvip etmiyorum” denerek geri çevrilen H.Ç.’nin, plastik cerrahi bölümüne gitmesi söylendi.
'Kusurlu hekimlik'

TTB verdiği uyarı cezası kararında “Reddetme makul ve anlaşılabilir bir nedene dayanmalı, suç kabul edilen bir nedene dayanmamalıdır” diyerek jinekoloğun disiplin yönetmeliğine uymadığının altını çizdi. Hastanın kullanması gereken ilacın kadın hastalıkları ve doğum hekimleri tarafından yazılmasının uygun olduğunu belirten Tabipler Birliği, doktorun geri çevirmesinin kusurlu hekimlik olduğuna karar verdi.

SPoD hukuk koordinatörü Avukat Ezgi Şeref’e göre bu tür kararlar özellikle ayrımcılığa uğrayan gruplar açısından hayati önem taşıyor, çünkü yargı mercilerinin kararları, doktorların hastaları reddetme hakkının sınırlarını büyük ölçüde belirliyor.
Açılan dava kabul edilmemişti

H.Ç. geçtiğimiz sene yaşadığı olaydan sonra doktor hakkında dava açmış, fakat Valilik soruşturma açılmasına izin vermemişti. Sağlığa erişim hakkının engellenmesi ve cinsiyet kimliği üzerinden ayrımcılık yapılması nedeniyle açılan dava, Savcılık tarafından da soruşturmaya gerek görülmemiş; dava son olarak SPoD avukatı Rozerin Seda Kip tarafından geçtiğimiz ay Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Davayla ilgili Agos'a konuşan avukat Kip, “Söz konusu davada ayrımcı tavırda bulunmadığını ispatlaması gereken kişi doktor F.H. olmasına rağmen, hakkında soruşturma açılmaması başlı başına cezasızlığa yol açmaktadır” dedi.
Ayrımcılık korkusundan tedavi olmuyorlar

Eşcinsel ve translar için ayrımcılığa uğrama endişesi kimi zaman tedavi olmama ve tedaviyi geciktirmeye kadar giden bir baskı yaratabiliyor. 2014 yılında SPoD ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçları, katılımcıların bir kısmının ayrımcılığa uğrama kaygısıyla doktora başvurmaktan çekindiğini ortaya koymuştu. Araştırmaya göre LGBTİ’lerin yaklaşık yüzde 8’i ayrımcılığa uğrayacağı korkusu ile tedavi olmuyor ya da tedavisini geciktiriyor.

Kaynak: http://kaosgl.org/sayfa.php?id=21035


Haber Tarihi : 05.02.2016
Haber Editörü : Dersuyolf
  «« GERi
Bu haber 131519 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

Bakınız, 75 milyon nüfusu olan bir ülkede yaşıyorsunuz. Bunun 15 milyonu İstanbul`da yaşıyor. Ulaşabildiğiniz kişi sayısı ne kadar? Klinikten içeri bir trans hatta butch girdiğinde; hatta daha koridorda beklerken bile o kişiyi gözleriyle, bakışlarıyla öldürecek dışarıdaki insanlar. Farz edelim ki oldukça sağlam karakterde bir sağlık ekibine denk geldi. (Sağlık bir ekip işidir- bir tek doktorla bitmez.) Hastanın işlemi bitti, gitti. O hastaya sahip çıkan ve işlemlerini yapan sağlıkçılara ne şakalar, ne hakaretler yapılıyor hiç denk gelmediniz mi? Bu örnekteki hekimin savunmasını yapamam. Lakin daha iyi, daha özgür olacağını umarak yaşlandığımız ülkemizde hiç bir şey daha iyiye gitmiyor. Bunu da sizlerin ortamlarına hiç girmemiş taşradan birisi olarak ben haber vereyim size.
Yazan: Lezce Üyesi

Kaos GL ve Lambda İstanbul 6 ayda 1, eğitim seminerleri düzenliyor tabipler odasında ve bir çok üniversite`de.Yıl 1950`ler olsa anlarım. Duymamaları imkansız, bence o doktorun bencilliğinden ileri geliyor, basacaklardı 10.000 tl cezayı, o zaman bakalım bir daha yapabiliyorlar mı, 90 Tl ne ki çerez parası, çok komik rakam caydırıcılığı yok
Yazan: Lezce Üyesi

Emin ol o tıp fakültesinde de diğer sağlık bilimlerinde de tek kelime yok bu konuda. Bilen veya derste bahseden hoca varsa kendi ilgisiyle var. Vebalı bir konu bu.... ``hayvan haklarını savundun diye öküz olmazsın ama cinsel özgürlükleri savununca her şey olursun... bir de arkandan laf edenlerin başına açtığı belalarla uğraşırsın...
Yazan: Lezce Üyesi

Eğitimli insanların, bu şekilde davranması bana garip geliyor. Emin ol üniversite eğitimlerin de ve tabipler odasında bu durum karşılarına mutlaka çıkmıştır. Buradaki nüans trans bireyin bir vatandaş en önemlisi de bir insan olarak tedavi olamamış olması.Bu durum insan hakları ihlaline girer. Dava açsa kazanır yani. Bu haberi yapan arkadaşı tebrik ediyorum.En azından haberimiz oldu
Yazan: Lezce Üyesi

Biz işi bildiğimiz için bize garip gelmiyor ama hayatında bu konulara kafa yormamış binlerce, milyonlarca kişi var. Onlara göre, bu trans bireyler, bir sabah uyanıp; ``Hadi ben milletin başına bela, karnına sancı olayım`` diyor ve bir çeşitlik yapma adına bu yollara giriyor. Okullarda da zaten bu kişilerle alakalı bir numara öğretilmiyor. Eğitim sistemi de birbirine benzer NORMAL bireyler üretmek üzere programlanmş bir şey. Ben hekimi hiç ayıplamıyorum: toplum neyse doktoru da o.
Yazan: Lezce Üyesi

90 TL ceza mı komik bir rakam
Yazan: Lezce Üyesi

Diğer başlıklardan bazıları.
POLİS, NEFRET SUÇLARINA KARŞI EĞİTİLECEK
Lefkoşa Türk Belediyesi LGBT bayrağı astı
Onlarca kentte çalar saatli eylem: Uyan İtalya
''KENDİMİ HİÇ KADIN GİBİ HİSSETMEDİM''
Mahkemeye göre homofobi nefret suçu değil, ifade özgürlüğü
ELLEN ÖDÜL ALDI, KONUŞMASI GECEYE DAMGA VURDU
Lezbiyen sendikacı İngiltere'nin Şeref Rütbesi'ni reddetti
JENNIFER LAWRENCE: KENDİMİ GÜÇLÜ VE EDEPSİZ BİR LEZBİYEN OLARAK TANIMLAYABİLİRİM
‘Gelecek Queer’ sergisinde zil çaldı, dersler başlıyor!
İşten atıldı, sebep çarpıtıldı