Haber | Onlarca kentte çalar saatli eylem: Uyan İtalya

Onlarca kentte çalar saatli eylem: Uyan İtalya


İtalya'da hükümet eşcinsel birlikteliklerinin yasal olarak tanınmasını sağlayacak yasa tasarısını parlamentoya getirmeye hazırlanırken, "eşcinsel evlilikleri" tartışması meydanlara taşındı.

Eşcinsel birlikteliklerini savunan binlerce kişi bugün onlarca kentte "Uyan İtalya" sloganıyla gösteriler düzenledi. Ay sonunda ise Katolik ve muhafazakar örgütlerin öncülüğünde "geleneksel ailenin" korunması çağrısıyla bir "Aile Günü" düzenlenecek.

Halen eşcinsel çiftlere herhangi bir yasal tanıma sağlamayan tek büyük Batı Avrupa ülkesi olan İtalya'da hükümet, eşcinsel birlikteliklerini yasal olarak güvenceye alacak bir yasa tasarısını parlamentoya getirmeye hazırlanıyor.

Gelecek Perşembe gününden itibaren Senato'da görüşülmeye başlayacak olan yasa tasarısı, Katolik Kilisesi'nin halen büyük etkiye sahip olduğu ülkede tartışmalara yol açtı.

İtalyan Katolik Kilisesi'nin (İtalyan Episkoposlar Konferansı) lideri Kardinal Angelo Bagnasco, yasa tasarısını eleştirerek, eşcinsel evliliklerine karşı Katolik örgütler tarafından 30 Ocak'ta Roma'da düzenlenecek ve yüz binlerce kişinin katılması beklenen "Aile Günü"ne destek verdi.

Başbakan Matteo Renzi ise Katolik Kilisesi ve muhafazakar kesimin eleştirilerine rağmen İtalya'nın eşcinsel birlikteliklerini tanıyan yasaya ihtiyaç duyduğunu ve tasarıyı parlamentoya getirmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi. Renzi öte yandan "Aile Günü" gösterisine de "saygı duyduğunu" belirtti.

Eşcinsel evlilikleri tartışması sürerken bugün İtalya'nın yaklaşık 90 kent ve kasabasında, eşit haklar talebiyle gösteriler düzenlendi.

"Uyan İtalya" sloganıyla düzenlenen gösterilere, Arcigay, Arcobaleno gibi eşcinsel hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Roma'da Pantheon önünde, Milano'da Scala Meydanı'nda yapılan gösterilere katılanlar, İtalya'da halen eşcinsel çiftlere eşit haklar verilmemesinin utanç verici olduğunu vurguladı ve "Medenileşme vakti geldi" dedi.
'Papa kafa karıştırdı'

İtalya eşcinsel haklarını tartışırken, birçoklarına göre eşcinsellik konusundaki ılımlı çıkışlarıyla ses getiren Katolik Kilisesi ve Vatikan lideri Papa Francesco'dan gelen hamleler kafa karıştırdı. Papa Francesco, eşcinsel evliliklerine karşı düzenlenecek "Aile Günü"ne destek veren İtalyan Katolik Kilisesi lideri Kardinal Bagnasco ile geçen hafta yapması planlanan bir görüşmeyi iptal etti. Papa'nın bu adımı, "eşcinsel açılımına direnen Bagnasco'ya karşı tavır" olarak yorumlandı.

Ancak Papa bundan birkaç gün sonra, geçen Cuma günü yaptığı bir açıklamada "Tanrı'nın istediği aile biçimiyle, herhangi bir başka türdeki birlikteliğin birbirine karıştırılamayacağını" söyledi.

İtalyan basınında bu sözler genellikle "Papa'dan eşcinsel evliliklerine karşı duruş" olarak yorumlansa da bazı Vatikan uzmanları ise yine de Papa'nın eşcinsel birlikteliklerine açık kapı bıraktığını savunuyor.

Papa Francesco'nun Temmuz 2013'te yaptığı bir basın toplantısında "Bir kişi eşcinselse ve Tanrı'yı arıyorsa, iyi niyetliyse, ben kimim ki onu yargılayayım" demesi "eşcinsel açılımı" olarak yorumlanmıştı.

Kaynak:http: www.bbc.com


Haber Tarihi : 25.01.2016
Haber Editörü : Dersuyolf
  «« GERi
Bu haber 130975 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan lezce.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır

Diğer başlıklardan bazıları.
''KENDİMİ HİÇ KADIN GİBİ HİSSETMEDİM''
Mahkemeye göre homofobi nefret suçu değil, ifade özgürlüğü
ELLEN ÖDÜL ALDI, KONUŞMASI GECEYE DAMGA VURDU
Lezbiyen sendikacı İngiltere'nin Şeref Rütbesi'ni reddetti
JENNIFER LAWRENCE: KENDİMİ GÜÇLÜ VE EDEPSİZ BİR LEZBİYEN OLARAK TANIMLAYABİLİRİM
‘Gelecek Queer’ sergisinde zil çaldı, dersler başlıyor!
İşten atıldı, sebep çarpıtıldı
Sadece bir vücut parçası
5. Pembe Hayat KuirFest
Fener Rum Patrikhanesi: Kilisemiz eşcinsel evliliği kutsamaz